Visit Hässleholm

Djurupplevelser

Hässleholms kommun är en självklar destination för djurälskare. Här finns flera ställen där du kan komma tätt inpå djurlivet. Här får du tips om några av våra unika djurupplevelser.

Mytomspunna fladdermöss

En flygande fladdermus

Gå på fladdermussafari på Hovdala. Foto: Jens Rydell

I Sverige finns totalt 19 fladdermusarter och i Hässleholm kommun har man hittat 18 av dessa. Det gör oss till Sveriges artrikaste fladdermusområde.

Du kan bekanta dig med dessa unika och mystiska varelser på flera ställen runt om i kommunen.

  • På Hovdala slott kan du besöka fladdermusutställningen Slottets Läderlappar.
  • Hos Tykarpsgrottan kan du boka en spännande och lärorik temavisning om grottans övervintrande fladdermöss.
  • Bokskogslöparen erbjuder fladdermussafari sommartid ute på Hovdala naturområde.

Upplev fladdermössens värld med familj och vänner!

Svinkul!

Ett vildsvin med kultingar utanför en svinstia.

Vildsvin hos Skånska vilt i Sjunkaröd. Foto: Tina Jensen

Skånska vilt i Sjunkaröd

Har du sett ett vildsvin på nära håll? Hos Skånska vilt i Sjunkaröd strax utanför Vinslöv kan du komma riktigt nära vildsvin. Runt om gården bökar över 100 vildsvin i inhängande hagar och har du tur kanske du även får chansen att se deras randiga kultingar.

Gör ett besök i den välsorterade gårdsbutiken. Här finns ett stort sortiment av styckdetaljer, charkprodukter och mycket annat smått och gott.

Lilla Oberöds minigrisar

Vill du mysa med minigrisar? Boka ett studiebesök hos Lilla Oberöds minigrisar med familj och vänner. Här får du kela med grisarna men även träffa gårdens andra djur så som hästar, getter och kor.

Sagolika alpackor och traditionella lantdjur

Tre alpackor som tittar in i kameran.

Vandra med alpackor på Alpacka Ekofarm Hultet. Foto: Jaqueline Käslin

En annorlunda vandring

Strax utanför Tyringe ligger Alpacka Ekofarm Hultet. Här kan du vandra med en alpacka längs slingriga skogsvägar i ett lugnt och harmoniskt tempo. Vandringarna är tillgängliga året om men måste förbokas. I gårdsbutiken säljs garner och ullprodukter med mera.

Lär känna lantdjur

Hos Alpacka Ekofarm Hultet kan man även förboka gårdsvisningar där du får möjlighet att lära känna och titta på gårdens djur. Förutom alpackor så kommer du även få träffa minishetlandsponnys, göingegetter, linderödsgrisar, rödkulla kor och andra smådjur. Du får möjligheten att ställa frågor och lära mer om raserna samt klappa och känna på pälsen. Gör även ett besök i parken och titta på vallabies.

Magnifika hästar

Hästsporten har många utövare i Hässleholm och i området finns flera fina ridanläggningar. En del av dessa erbjuder aktiviteter och turridning.

En riddare med lans på en häst.

Riddarspelen på Hovdala slott. Foto Helen Clargården

Årliga hästevenemang

Två av Hässleholms kommuns välkända och återkommande sommarevenemang med en stark kopplingen till hästar är de årliga riddarspelen på Hovdala slotts medeltidsdagar och Hästveda marknad. Hästveda marknad är en av Sveriges få marknader som i dagsläget erbjuder en gammeldags häst- och smådjurmarknad. Ja, du läste rätt - hästmarknad!

Upplevelser på hästryggen

Boka turridningar på islandshäst och uppleva vår fantastiska natur från hästryggen med Brönne islandshästar.

För dig med egen häst

Har du egen häst? Varför inte prova Hovslingan på Hovdala naturområde. Hovslingan är särskilt iordningställd för att passa både ryttare och kuskar. Rutten har två snitslade slingor: 8 kilometer respektive 12 kilometer.

På Hovdala slott finns en ridbana som används bland annat till tornerspel, uppvisningar och träning med häst, hund och får. Den går att hyra.

Kontakta Hovdala slott för att göra en bokningsförfrågan

Telefon: 0451-266800

Skicka e-post till hovdalaslott@hassleholm.se

Park- och trädgårdskötsel med häst

Hovdala slotts park och trädgård utgör en viktig del i det kulturhistoriska värdet. Gräsklippningen sköter man just därför på gammaldags vis med hjälp av hästdragna gräsklippare.

Kanske är Sigvard på plats och klipper när just du kommer på besök?

Slåtter på äng med häst

Slåtter på äng med hjälp av hästkraft. Foto: Lars-Erik Williams

Aktiviteter för din hund och dig

Hovdala hundslinga är en 6 kilometer lång aktivitetsslinga där du och din hund kan ta en lekfull promenad och träna efter de naturliga inslag som platsen erbjuder. Hundslingan följer delar av Finjasjöleden och går genom Dalleröds ädellövskog. Vid starten av Hundslingan invid Guldkusten finns en större inhägnad för lekfulla aktiviteter.

Uppdaterad:

Service för dig