Visit Hässleholm

Cykla

Gillar du att cykla? Ta en cykeltur och upptäck den vackra naturen i de göingska skogarna runt Hässleholms kommun. På denna sidan listar vi olika förslag på cykelturer.

Kvinna som leder en cykel på stranden vid Finjasjön.

Cykelleden Skåne går förbi Finjasjön. Foto: Apelöga

Cykelleden Skåne

Upplev Hässleholm på cykel. Cykelleden Skåne är en regional cykelled som sträcker sig mellan Kristianstad och Ängelholm. Den är indelad i tre delleder. Totalt är cykelleden 57 mil lång och går igenom 17 kommuner i Skåne. Hässleholms kommun är den kommun som har flest antal kilometer av sträckan, 70 kilometer.
Cykla kort eller långt, du bestämmer själv takt och mål för turen. Längs med leden hittar du trevliga besöksmål, restauranger och cafféer samt trevliga boenden.

Logga som en lerpöl med delar av en cykel utspridda

Häng med i utmaningen Ute och cyklar

Ta fram hojjen och upptäck det fina landskapet i nordöstra Skåne från cykelsadeln i sommar! Under perioden 3 juni - 3 oktober 2024 kan du delta i utmaningen Ute och cyklar genom att besöka företagen som du hittar i vår karta, samla bokstäver på respektive besöksmål och vinna fina priser!

Cykla mountainbike på Hovdala

En kvinna och ett barn cyklar på mountainbikes på Hovdala.

MTB cykling på Hovdala naturområde & Vandringscentrum. Foto: Johan Funke

För dig som gillar lite tuffare tag på cykel finns det möjligheter till mountainbike-cykling på Hovdala Naturområde, söder om Hässleholm. Snapphaneturen, drygt 37 kilometer, anses bland utövarna vara en av de bästa banorna i Sverige. Det finns också en kortare runda på 7 kilometer i Mölleröd, strax norr om Finjasjön.

Observera att turerna inte är markerade/skyltade och underhålls inte kontinuerligt.

Göingerundan

En man som cyklar på en skogsväg

Cykla i natursköna miljöer. Foto: Johan Funke

Göingerundan börjar i centrala Hässleholm, är 25 kilometer lång och ganska kuperad. Vill du cykla en längre tur fortsätter du till Vinslöv. Rundan blir då 50 kilometer lång.

Missa inte ett besök på Hovdala slott eller Tykarpsgrottan, eftersom du passerar båda på vägen. Vill du cykla den längre turen via Vinslöv kan du njuta av pelargonier och flädervåfflor på Flädergården och Pelargonhuset. Kanske lockar ett dopp i friluftsbadet på orten?

Norra skogsrundan

Norra Skogsrundan är 45 kilometer lång och har flack terräng. Cykelturen går norrut från Hässleholm till trakterna av Hästveda innan du vänder tillbaka mot staden. Turen passar för dig som gillar fornminnen och historia. Du passerar både Vankiva kyrka från 1100-talets slut liksom Farstorps kyrka som anses vara en av de bästa bevarade medeltida kyrkorna i området. Mala stenar järnåldergravfält är också värt ett stopp.

Inte skyltat

Göingrundan och Norra skogsrundan är inte skyltade eller markerade längs vägarna. Men du kan skriva ut färdbeskrivningar för att ta med på din cykeltur.

 

Tänk på att vara uppmärksam när du ska korsa de större riksvägarna.

Hyra cykel

Har du ingen cykel med dig? Inga problem. I listan nedan hittar du platser som erbjuder cykeluthyrning. För tillfället finns möjlighet att hyra cykel i Hässleholm, Vittsjö och Västra Torup.

Får jag cykla på vandringsleder, i motionsspår och på enskilda vägar?

 

Vandringsleder

Du bör avstå från cykling på vandringsleder och promenadstråk.

 

Motionsspår

Det är förbjudet att cykla i kommunens motionsspår.

 

Enskilda vägar

Det är tillåtet att cykla på enskilda vägar, men kom ihåg att visa hänsyn. Sprättande däck skadar lätt marken. Undvik därför att cykla i blöt och ömtålig mark och anpassa ditt körsätt efter underlag.

Uppdaterad:

Service för dig