Bada i sjö
Är du sugen på ett dopp i en sjö? Hässleholms kommun har tretton kommunala badplatser att välja mellan. Sitt en stund och dingla med benen på bryggan eller känn pirret i magen från ett hopp från något av hopptornen. För dig med behov av tillgänglighetsanpassning vid en badsjö finns vackra Lursjöns badplats i Hästveda som är ett EU-bad. Välkommen att upptäcka våra vackra badsjöar för skön avkoppling!
Björkviken, Hässleholm
Badplatsen vid sydöstra stranden av Finjasjön är en av kommunens mest välbesökta mötesplatser. Att träffas, umgås och grilla invid sjön är lika populärt som att ta ett svalkande bad en varm sommardag.
Badplatsen har under säsong försäljning av glass, drycker med mera. Toaletter finns nära (även handikappanpassad) och grillplatserna är utrustade med bänkar. Här finns både gräs- och sandunderlag. Badplatsen ligger nära Hovdala slott och flera vandringsslingor passerar.
Från Hässleholm kör du söderut längs Hovdalavägen cirka 5 kilometer.
Sjömellet, Ballingslöv
Badplatsen har en badbrygga, grillplatser och toalettvagn som sköts av en lokal förening.
Du hittar till Sjömellets badplats via väg 23 norrut från Hässleholm. Du passerar Ballingslöv och fortsätter sen västerut mot Tockarp.
Pickelsjön, Vittsjö
Badplatsen är utrustad med brygga, placerad så att en bassäng bildas närmast stranden. Toalett finns.
Avstånd från centrum cirka 700 meter. Badplatsen ligger vid sjöns södra strand. Kör via Hårsjövägen och Doppvägen.
Karta till Pickelsjöns badplats Länk till annan webbplats.
Bjärlången, Bjärnum
Badplatsen är utrustad med bryggor som bildar en bassäng närmast stranden samt ett tre meter högt hopptorn. Toalettvagn finns invid badet och här finns både sand- och gräsunderlag.
Du kommer till badplatsen via Verumsvägen och Sjövägen. Parkeringsplats finns i slutet av Sjövägen. Badplatsen ligger cirka 1 kilometer från Bjärnums centrum.
Möllerödssjön, Bjärnum
Strövområdet Möllerödssjö har förutom motionsslingor och fin natur en trevlig badplats som du hittar utmed Farstorpsvägen, cirka 1,5 kilometer från centrum av Bjärnum. Parkeringsplatser finns alldeles invid badplatsen.
Badplatsen har en brygga som bildar en bassäng närmast stranden. Det finns en toalettvagn och badplatsens underlag är gräs.
Motionsspåren på området består av en elljusslinga på 3,7 kilometer och en promenadstig runt sjön på drygt 3 kilometer. Följ stigen längs södra sjökanten och du hittar ett fågeltorn där du kan spana efter sjöfåglar.
Variera din promenad runt sjön och välj Kulturstigen på drygt 1 kilometer som passerar flera kulturminnen som berättar om svunna tider och torparlivet här.
Karta till Möllerödssjöns badplats Länk till annan webbplats.
Dalsjön, Bjärnum
Badplatsen har ett underlag av gräs och här finns brygga, bord och bänkar. Runt sjön finns ett naturskön promenadslinga på cirka 2 kilometer.
Du kör från Bjärnum via Verumsvägen fram till avfart Mornarp. Följ vägen cirka 500 meter och ta till höger så kommer du till sjöns parkeringsplats. Härifrån är det 400 meters promenad till badplatsen. Avstånd från Bjärnums centrum är cirka 3 kilometer.
Sparrsjön, Mala
Sparrsjön är en av kommunens mest välbesökta badsjöar. Sväng av vid Mala på väg 117 mellan Hässleholm och Bjärnum, österut mot Jeppatorp. Efter cirka 1 kilometer kommer du till badplatsens parkering.
Här finns en brygga som bildar en bassäng och en toalettvagn. Stranden består av både gräs och sand.
Karta till Sparrsjöns badplats Länk till annan webbplats.
Lursjön, Hästveda - ett "EU-bad"
Den mest välkända och populära badplatsen i Hässleholms kommun ligger vid Lursjöns nordöstra hörn. Sjön är en av Skånes renaste badsjöar och klassas sedan 2020 som ett EU-bad med extra noggrann vattenprovtagning. Badplatsen är handikappanpassad och det finns flera olika bryggor och hopptorn. En ramp för rullstol ligger i vattnet och det är asfalterat underlag fram till rampen.
Badplatsen har underlag av både gräs och sand. Toalettbyggnad finns och städas regelbundet.
Kryper rastlösheten på efter solbadandet finns fina vandringsmöjligheter längs Lursjöleden, fiske eller paddling. Du kan också spela bangolf, fotboll eller volleyboll på gräsytorna. I kiosken finns glass och enklare måltider och på den säsongsöppna campingen övernattar du i tält, husvagn eller enklare campingstuga.
För att hitta hit kör du Sjörrödsvägen via Lursjövägen fram till den stora parkeringsplatsen invid sjön och campingområdet, med anvisade platser för handikapparkering.
Bubbarp, Hästveda
Invid Lursjöns västra sida hittar du en lite mindre badplats än den mer välkända på östra sidan av sjön. Badplatsen har en liten badbrygga, grillplats med bänkar och toalettvagn.
Du tar dig hit från Farstorp, svänger av mot Tockarp och fortsätter cirka 3 kilometer fram till parkeringen vid Bubbarp.
Kallsjön, Norra Sandby
Badplatsen invid Kallsjön ligger på sjöns södra sida. Du kör väg 119 och mellan Norra Sandby och Ranseröd svänger du västerut mot Kallsjön.
Invid badplatsen finns en toalettvagn och här finns en badbrygga som är placerad rakt ut från stranden.
Karta till Kallsjöns badplats Länk till annan webbplats.
Mjölkalånga, Tyringe
Mjölkalånga badplats ligger invid Finjasjöns västra strand. Från Tyringe kör du mot Skyrup, tar vänster mot sjön vid Mjölkalånga och fortsätter cirka 1 kilometer.
Här finns en toalettvagn.
Karta till Mjölkalånga badplats Länk till annan webbplats.
Humlesjön, Tyringe
Humlesjöns badplats ligger naturskönt på östra sidan av sjön. Här finns badbryggor, omklädningsrum och toalett.
Du kör vägen mellan Röke och Bjärnum, svänger av mot Humlesjö och fortsätter cirka 2 kilometer. När du passerat sjön, svänger du in på den mindre vägen som leder fram till parkeringsplatsen.
Karta till Humlesjöns badplats Länk till annan webbplats.
Bosarpasjön, Sösdala
Badplatsen i Bosarpasjön med badbrygga ligger vid nordöstra stranden av sjön. Du kör hit från Sösdala till Häglinge, svänger av mot Rickarum och i Östra Häglinge tar du av mot Bosarpasjön.
Här är det möjligt att gå i simskola under sommarlovet. Vid badplatsen finns bangolf, nya padelbanor, café och toalett.
Viktigt att tänka på
Bidra inte till trängsel
Cykla gärna eller samåk om du har möjlighet. Björkviken vid Finjasjön i Hässleholm, Lursjön i Hästveda och Sparrsjön i Mala är våra mest välkända och populära badplatser. Varma sommardagar – framför allt på helger - är här många besökare och det blir lätt trångt. Tack för att du väljer någon av de andra badsjöarna och undviker trängsel! Ta en titt på utbudet av kommunala badplatser ovan. Kanske upptäcker du en ny favorit?
Parkera rätt
Tänk på räddningsfordon och viktiga transporter måste kunna komma fram till badplatsen om olyckan är framme. Kolla en extra gång att du har parkerat din bil lagligt och att du inte hindrar vägen. Cykla gärna eller samåk om du har möjlighet, så slipper du att leta parkeringsplats och ger plats till den som behöver.
Bada vettigt
Om vi hjälps åt att hålla ordning och påminner varandra om badvett kan vi tillsammans njuta av sol och bad. Några enkla råd som gör badet säkrare:
- Ha alltid sällskap med dig när du ska bada.
- Simma längs med stranden.
- Hoppa eller dyk inte i okänt vatten.
- Simma inte under bryggor eller hopptorn.
- Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet.
- Spring inte på bassängkant eller brygga - du kan halka.
- Ta reda på var livräddningsutrustning finns.
- Meddela alltid var du ska bada och hur länge.
- Och du, glöm inte att lyfta blicken från mobilen och ha uppsikt över varandra!!
Håll koll på vattenkvaliteten
Kommunens personal gör regelbundet vattenprover i badsjöarna. Du kan själv ha koll på resultatet från provtagningarna på Hav- och vattenmyndighetens webbplats.
Aktuell vattenkvalitet i badsjöarna - Havs- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats.
Frågor och svar
När städas badplatsen?
Städning sker dagligen, även helger, under säsong (15 maj-15 september). Då görs även tillsyn av bryggor och livräddningsutrustning. Under lågsäsong sker tillsyn av badplatser och städning minst en gång varje månad.
När ligger bryggorna i?
Badbryggorna vid de kommunala badplatserna ligger i från 1 juni till mitten av september.
När är toaletterna öppna?
- Björkviken - ungefär från början av april till slutet av oktober. Vid milt väder kan det bli tidigare eller senare öppning/stängning.
- Lursjön - följer campingens öppettider - från början av maj till slutet av oktober.
- Pickelsjön och Bosarpasjön från mitten av maj till mitten av september.
- Alla övriga platser har helårsöppna toaletter, men tillsyn och städning sker inte lika ofta som under badsäsongen.
Får hundar bada vid badplatsen?
Enligt allemansrätten är hundar välkomna till alla sjöar om de hålls kopplade, med undantag från de kommunala badplatserna. Här är hundar inte välkomna alls under badsäsongen 15 maj-15 september. Under perioden 16 september-14 maj kan hunden få följa med, men måste hållas kopplad.
Dispens från ovan kan ges till hundförening för utbildning och tävling med livräddningshundar. Kultur- och fritidsnämnden kan då besluta att dessa får använda brygga och strand även på de kommunala badplatserna. Ovan regler gäller inte för ledarhund för synskadad person, för assistanshund eller polishund i tjänst.
Finns det en handikappanpassad badsjö?
Badplatsen vid Lursjön i Hästveda är tillgänglighetsanpassad. Här finns en ramp för rullstol som ligger i vattnet och från anvisad plats på parkeringen finns det asfalterat underlag fram till rampen. Toalettbyggnaden har särskild handikapptoalett.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?