Djurhållning och lantbruk
Länsstyrelsen har ansvar för djurskyddstillsynen. Kommunerna ansvarar för miljö- och hälsoskyddstillsynen.
Miljöskydd och tillstånd
Kommunerna kontrollerar miljöskyddet på lantbruken och ansvarar även för tillsynen när det gäller störningar från djur, exempelvis i form av ljud och lukt. För att hålla djur som inte är sällskapsdjur inom detaljplanelagt område ska du ha tillstånd från miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen. När det gäller tillstånd enligt djurskyddslagstiftningen för att bedriva näringsverksamheter med djur, till exempel hunddagis eller zoobutik, vänder du dig till länsstyrelsen.
Ansök om att hålla djur inom detaljplan Pdf, 290 kB.
Ansök om undantag från gödselspridningskrav Pdf, 287.5 kB.
Anmäl djurhållning
Att bedriva en djurhållning som överstiger 100 djurenheter är en anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet. Du behöver göra din anmälan till miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen minst sex veckor innan verksamheten startar. Du behöver även anmäla om du tar över en verksamhet med mer än 100 djurenheter.
Anmäl djurhållning med fler än 100 djur Pdf, 361.1 kB.
Läs mer om miljöfarlig verksamhet
Jordbruksverket om anmälningsplikten Länk till annan webbplats.
För dig med häst
Det är mycket du ska tänka på om du äger en häst, till exempel hur du ska hantera gödsel och vad som gäller när du har häst nära bostadsområden.
Det här gäller för hästhållning
Tillsyn på hästgårdar - hästgödsel
Miljötillsyn
Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen genomför miljötillsyn av alla lantbruk i kommunen, från stora tillståndspliktiga anläggningar till mindre lantbruk med bara några få djur.
Större lantbruk med djurhållning som är tillstånds- eller anmälningspliktiga besöker vi varje, vartannat eller vart tredje år. Mindre lantbruk besöker vi mer sällan, hur ofta beror på hur stora risker vi ser med verksamheten. Vi besöker även verksamheter med enbart växtodling.
Vid tillsynsbesöken inspekteras bland annat gödselvårdsanläggning och gödselhantering, bekämpningsmedelshantering, bränsle- och oljelagring, kylanläggning och avfallshantering.
Djurskyddstillsyn
Länsstyrelsen har hand om djurskyddsfrågor. Vänd dig till djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen för information om regler för djurskydd, om du ska söka tillstånd för djurhållning eller om du vill anmäla att djur vanvårdas.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?