Häng med ut i vårljuset
Ta dig ut i skog och mark och hälsa våren välkommen! Njut av att naturen börjar spira och vakna till liv efter vinterns grå färgskala. Lyssna på fågelljud och se växtligheten knoppas och blomma. Varmare vindar och välgörande solljus. Upptäck ett nytt skogsområde eller en ny promenadstig. I Hässleholm är naturen nära. Välkommen ut!

1. Spaning från ett fågeltorn
Gör ett besök i något av fågeltornen som finns i kommunen. Känner du någon som är duktig på fågelarter och som kan följa med dig ut och vara din guide? På informationstavlor i tornen finns annars beskrivningar om olika arter som förekommer. Ett tips är också att besöka biblioteket och låna böcker om djur och natur.
Kom ihåg att ta med både kikaren och matsäcken ut!
Möllerödssjön
Fågeltorn vid södra udden i Möllerödssjön, öster om Bjärnum, är väl värt ett besök. Från parkeringen tar du dig ut längs spänger i fuktig skogsterräng och slingrande stigar i blandskog ända ut till udden i sjön. Fågeltornet här är väldigt brant så detta är en aktivitet för de lite äldre barnen och i vuxens sällskap! Platsen är vilsam och mysig så du kan lätt sitta här en lång stund med vindens sus och betrakta sjöns härliga fågelliv.
Hörlinge ängar
Det nyrenoverade fågeltornet invid Hörlinge ängar hittar du vid den unika våtmarken längs vägen mellan Verum och Osby. Vid högvatten under vår och höst svämmar ängarna över och det bildas ett imponerande deltalandskap med över 200 olika fågelarter som lockas hit. Framförallt syns vadarfåglar och änder, såsom storspov, rödbena, knipa och kricka.
Slingra Dig
Vid Finjasjöns norra strand och Almaåns mynning hittar du fågelplattformen Slingra Dig med grillplats i den rundade spången ut till plattformen. Med hjälp av byggnadens utformning och informationstavlorna kan du få veta mer om både fågelarter, områdets historia och naturtyperna runtomkring. Sjöfåglar som du kan skåda här är exempelvis enkelbeckasin, tofsvipa, fisktärna, sothöna, skäggdopping, kärrhök och fiskgjuse.
.jpg)
En enkelbeckasin som kan skådas vid Finjasjön. Foto: Mikael Gustafsson

Skåda fågel och lär dig hur de olika arterna låter! Foto: Johan Funke
2. Kan du hitta trollen vid Vedema hall?
I den mossbelupna skogen runt Vedema strövområde infinner sig känslan av en sagovärld med tomtar och vättar bakom varje sten och gran. Här finns det gott om sägner om troll och det sägs att bergatrollet har bott uppe på Vedema hall. Vid foten av backen finns det berättelser att läsa. För de allra minsta barnen kan det bli en utmanande vandring upp till toppen. Men med repets hjälp i kanten av backen kan det vara värt ett försök ända upp till utsiktsplatsen med rastbord, där fikan från medhavda matsäcken smakar gott.

Den brusande ån i Vedemas trolska miljö lockar såväl stor som liten till upplevelser. Foto: Sven Persson
3. Ta med middagen ut!
Att äta utomhus och gärna till en värmande brasa är underskattat! Fikakorgens innehåll smakar väl alltid som bäst utomhus, och även den som liten i maten brukar ofta få god aptit i friska luften.
Passa på när det bjuds på uppehållsväder och ta med lite grillkol ut till någon av de fina läger- eller grillplatserna som finns i kommunen. Du hittar friluftskartan med alla grillplatser utmärkta här nedan. Smaklig spis!
Friluftskartan med grillplatserna i Hässleholms kommun Länk till annan webbplats.

Ta med dig maten ut och njut av en måltid i friska luften!
4. Hämta pysselgrejor i skogen
Hämta löv, pinnar, kottar, kastanjer, ekollon och annat som det finns mängder av på marken i skogen att plocka med hem. En aktivitet som funkar under alla årstider.
Ett upphittat skräp kanske lockar fram någon bra konstnärsidé och som blir grunden till ett vackert konstverk. På nätet finns en massa kul inspiration för skaparglädje där hela familjen kan delta.

I skogen hittar du ofta massor av fina kvistar, kottar och pinnar.
5. Skånelek - en lekplats i skogen
I en skogsdunge bakom motionscentralen på Hässleholmsgården, bara ett stenkast från centrala delarna av Hässleholm, hittar du naturlekplatsen med hinderbana för barnets övningar i balans och koordination. Det finns ribbor att klänga i, nät att klättra över och stockar att gå balansgång på.
Kombinera gärna ditt besök här med en promenad, kort löptur eller övningar med Klickan och hans vänner i motionsslingorna på området först? Hur som helst - fikan är viktig när man är utomhus och i grillhuset med tak kan du förbereda något ätbart även om vädret inte skulle vara till sin fördel.

Elever från Silviaskolan i Hässleholm gillar att vara ute och leka i skogen. Foto: Carina Jönsson Lindholm
6. Låna en upptäckarsäck
I butiken på Hovdala slott kan du låna saker som hela familjen kan ha glädje av under en dag i naturen. Fyll säcken med kikare, lupp, picknickfilt, någon bok om skalbaggar eller blommor, picknickfilt med mera och gå på upptäcktsfärd.
I skogarna runt slottet finns det många fina platser att besöka och även grusvägar lämpliga för barnvagn. Kolla in kartan och välj någon av slingorna om du vill gå lite längre.
Upptäckarsäcken kan du låna under slottets öppettider från slutet av mars-september.
7. Övernatta utomhus året om
En natt i vindskydd kan bli en härlig upplevelse och ett fint minne - men det kräver lite förberedelse. "Torr, varm och mätt" är grunden för allt friluftsliv och blir extra viktigt att tänka på när barnen ska introduceras till äventyret utomhus. Passa på att vandra en sträcka som är anpassad för barnens ålder och förmåga. Lägg gärna in lite hopp eller andra roliga rörelser emellanåt.
Ta med något gott att smaska på och laga mat över öppen eld. Njut av tystnaden, eldens sprakande och djurens läten när skymningen faller. Ett stormkök är bra att ha i fall att vedförrådet tagit slut på platsen precis innan du kommer dit. Eller ta med lite extra grillkol och några vedklabbar i ryggsäcken.
För den rastlöse kanske en kortlek, en bra bok eller ett ritblock med pennor kan vara bra att ta med. Packa ryggsäcken tillsammans och låt barnen vara delaktiga i vad som får följa med ut.
Vill du vara garanterad en egen sovplats, utan att behöva dela med andra gäster, kan du förboka vindskydden Birk, Birka eller Ronja på Hovdala Vandringscentrum. En natt kostar mellan 300-500 kronor och du har då tillgång till en omgång ved som finns i vindskyddet vid ankomsten.

Så här ser det ut inuti Birk, Birka och Ronja som måste förbokas! Foto: Johan Funke

Så här ser det ut inuti Birk och Birka, som måste förbokas! Foto: Johan Funke
8. Gå i Skogsmulles fotspår i Ubbalt
Strax öster om Vittsjö i norra delen av Hässleholms kommun, hittar du Ubbalt naturreservat. Här kan du med hjälp av Skogsmulles karta få lära dig mer om allemansrätten och vad som är viktigt att tänka på när man vistas ute i naturen och särskilt i skyddad natur som reservatet här. Längs slingan på Näset (cirka 2 kilometer) får du små uppdrag av Skogsmulle att utföra.
Karta och bingobricka
Det finns skyltar med QR-koder uppsatta för nedladdning av kartan ute i fält. Vill du besöka fler platser i Skåne där Skogsmulle lämnat spår, kan du kryssa i dina besök i en bingobricka.
Både karta över Ubbalt och bingobricka kan du hämta på Stadsbiblioteket i Hässleholm. Du kan också skriva ut både kartor och bingobricka på egen skrivare via länken nedan.
Kartorna för Ubbalt har producerats av Friluftsfrämjandet med stöd från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Skåne i samverkan med Hässleholms kommun.
Friluftsfrämjandets material om Skogsmulle Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsens information om Ubbalt naturreservat Länk till annan webbplats.

Låt barnen följa i Skogsmulles fotspår med hjälp av kartan. Foto: Malin Andersson
9. Spela boll eller flyga drake?
Vill du spela fotboll, frisbee, krocket, flyga drake eller annat kul kan du med hjälp av kartan nedan hitta en lämplig gräsplan. Det finns flera större gräsytor nära bostadshus och bebyggelse som är till för att du ska kunna vara ute och leka och idrotta spontant.
10. Träna med Klicken och hans vänner
Längs åtta av kommunens motionsspår finns tips på rörelseträning för hela familjen. Klicken med vänner visar vid varje station hur du ska göra, och med hjälp av qr-koder får du tillgång till korta instruktionsfilmer. Varje övning kan göras med olika svårighetsgrad så att alla kan vara med. Få igång både pulsen och konditionen. Ett kul sätt att umgås på och alla kan vara med.
Klicken med vänner hittar du vid följande motionsspår:
- Hässleholm 2, 5 kilometer (Hässleholmsgården)
- Ljungdala/Stoby 1,5 kilometer
- Sösdala 1,8 kilometer (Vannaröd)
- Bjärnum 3 kilometer (Möllerödssjön)
- Vittsjö 2,5 kilometer (Vittsjö skola)
- Hästveda 3 kilometer (Lillasjön)
- Vinslöv 3 kilometer (Furutorpsskolan)
- Tyringe 1,8 kilometer (Bödkaredalen)
Klicken med vänner ser till så promenaden blir extra kul.
Det är lätt att göra allemansrätt
Tack vare allemansrätten har vi möjlighet att ta del av naturen men vi ska vara rädda om den. Tänk vad vi är lyckligt lottade som kan göra så mycket roligt i naturen. Vill du veta mer om hur du kan hjälpa till att göra rätt?
Så gör vi allemansrätt med hjälp av Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Tänk på!
Ta med en påse för att samla upp ditt skräp och överblivna matrester, så blir det enklare att ta med hem om du inte hittar en ledig soptunna! Vilda djur för lätt med sig smittor från mat som du kastar på marken. Och det vill vi ju inte bidra till, eller hur?
Information från Länsstyrelsen om afrikansk svinpest Länk till annan webbplats.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?