Hässleholms kommun

Kommun och politik

Nu mäter vi tryggheten i våra bostadsområden igen

För andra gången genomför kommunen en trygghetsundersökning som pekar ut otrygga platser och vad som gör dessa otrygga. Undersökningen pågår mellan 25 november och 9 december och resultatet används för att hitta platser som är otrygga och att prioritera var och hur kommunen kan göra mer trygghetsskapande insatser.

11 000 slumpmässigt utvalda kommuninvånare i åldern 16-84 får ett sms med förfrågan om att delta i undersökningen. Den som vill svara på undersökningen klickar på länken i sms:et.

–Undersökningen fokuserar på frågor som: hur upplevs tryggheten i bostadsområdet? Vad utmärker en otrygg plats? Senast gjordes undersökningen 2022 och syftet i år är att följa upp hur tryggheten i våra bostadsområden har förändrats, säger drog- och brottsförebyggande samordnare Markus Ströbeck.

–Det som är unikt med denna undersökning är att de som svarar får peka ut på en karta var i kommunen de känner sig otrygga och förklara varför, säger drog- och brottsförebyggande samordnare Markus Ströbeck.

En viktig del av lägesbildsarbetet

Mätningen sker digitalt i samarbete med företaget Embrace Safety och syftar till att hitta otrygga platser i kommunen för att hjälpa Hässleholms kommun i det trygghetsfrämjande arbetet.

–Trygghetsundersökningen är en av flera indikatorer kommunen använder i lägesbildsarbetet av brott och (o)trygghet i offentlig miljö och genom att följa upp resultatet så här kan vi mäta effekter av insatser som görs för att öka tryggheten i och runt bostadsområden.

–Vi får också en uppfattning om möjliga orsaksfaktorer bakom otrygghet på en plats eller i ett bostadsområde, till exempel bristfällig belysning, skadegörelse och synlig drogförsäljning, säger drog- och brottsförebyggande samordnare Markus Ströbeck.

Fakta

Undersökningen genomförs från den 25 november till den 9 december 2024 genom ett SMS som skickas ut till slumputvalda personer mellan 16 och 84 år.

Avsändare till sms:et är Hassleholm.

Syftet med undersökningen är att ta reda på i vilken utsträckning boende känner sig trygga eller otrygga där de bor och om det finns vissa platser som de tycker är särskilt otrygga. Resultatet hjälper Hässleholms kommun att prioritera var och hur vi ska göra mer trygghetsskapande insatser.

Undersökningen görs på 11 olika språk.

Undersökningen tar 5 till 10 minuter att svara på.

Svarare får bland annat skatta sin upplevda (o)trygghet och ange specifika platser i sitt område som de upplever som otrygga samt varför de upplever dessa platser som otrygga.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: