Kommun och politik
Uppföljning av första halvåret och ekonomisk prognos för 2024
Kommunens delårsrapport är färdig och kommunfullmäktige behandlade den på måndagens sammanträde. Delårsrapporten sammanfattar arbetet från januari till augusti och visar hur det går inom de fyra prioriterade utmaningarna för året.
Tuffa ekonomiska förutsättningar
- Vi var alla medvetna om att 2024 skulle bli ett tufft år ekonomiskt med inflation och höga pensionskostnader som efter att budgeten var lagd ökade ytterligare. Vi ser resultatet av detta i delårsrapporten. Detta är inget unikt för Hässleholms kommun, utan även andra kommuner och regionen har ekonomiska utmaningar. Trots det ekonomiska läget vill vi visa handlingskraft med vissa riktade satsningar samtidigt som vi effektiviserar och ser över kommunens ekonomiska förutsättningar, säger Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande.
- De tuffa ekonomiska förutsättningarna syntes i alla budgetförslag som lades fram för beslut i kommunfullmäktige. Med en bit kvar av 2024 behöver vi fortsätta de anpassningar som ekonomin kräver, samtidigt som vi skapar rätt förutsättningar framåt. Kommunen arbetar strategiskt för att säkerställa bra lokaler för vård, skola och omsorg, vi fortsätter samarbetet med näringslivet och vi satsar på nya bostadsområden, säger Lina Bengtsson (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande.
Fyra prioriterade utmaningar
Kommunfullmäktige har beslutat om fyra strategiska utmaningar och åtta mål som styr förvaltningarnas och bolagens arbete. Arbetet har påbörjats, men utmaningarna kräver ett långsiktigt arbete och utvecklingen behöver fortsätta de kommande åren.
Hållbar ekonomisk utveckling
Kommunen arbetar för att uppnå en långsiktig hållbar ekonomi, men når inte upp till målet om god ekonomisk hushållning idag. Åtgärder pågår för att hantera detta. Bland annat har flera förvaltningar intensifierat arbetet med att analysera och följa upp sin ekonomi, vilket bidrar till att bättre förstå och hantera utmaningar och möjligheter i de olika verksamheterna. Detta är en del för att kommunen ska nå de finansiella målen.
En attraktiv plats för medborgare och företag
Att hela Hässleholms kommun ska vara en attraktiv plats engagerar såväl kommunens organisation som medborgare, föreningar och företag. Näringslivsklimatet är en viktig fråga och arbetet sker i samarbete med lokala företag. Svenskt Näringslivs ranking visar på en positiv riktning, samtidigt som det finns mer att göra. Lokala träffar och dialog med fokus på näringslivets förutsättningar i stationsorterna fortsätter.
Under våren 2024 antog kommunfullmäktige en ny energi- och klimatplan. Den årliga energiuppföljningen visar att samordningen av det strategiska arbetet med energieffektivisering och klimatarbete i kommunen behöver stärkas framöver. Kommunens lokaler värms upp helt fossilfritt, men det behövs fler insatser internt kring fordon och tjänsteresor med bil.
Livskvalitet och trygghet – hela livet
I Hässleholms kommun ska alla barn få bli sitt bästa och lägga grunden till ett självständigt liv, här ska finnas förutsättningar för fler invånare att komma i arbete och utemiljön ska kännas välkomnande och trygg. Bedömningen att kommunen har kommit en bit på vägen i detta arbete, men förvaltningar och bolag behöver fortsätta utvecklingen tillsammans.
Skolresultaten i kommunen ligger under rikssnittet, även om fler elever i årskurs 9 blev behöriga efter lovskolan. Barn- och utbildningsförvaltningen fokuserar bland annat på att förbättra inom områden som språk, matematik och närvaro. Samverkan mellan olika verksamheter förstärks genom modellen ”Backa Barnet”, för att säkerställa barns rättigheter, tidigt uppmärksamma barns behov och ge samordnat stöd.
Samverkan är avgörande i att möta stora samhällsutmaningar som att få fler i arbete, säkerställa kompetensförsörjning, minska upplevd otrygghet och motverka kriminalitet. Exempel på framgångsrika samarbeten är gårdsvärdar, projektet ”Vårt Ljungdala” och utbildningssatsningen med yrkessvenska inom vård och omsorg.
Attraktiv arbetsgivare
Hässleholms kommun strävar efter att vara en arbetsplats med tillit och där medarbetarna är delaktiga i utvecklingen av kommunens tjänster och service. Resultaten från medarbetarenkäten visar över lag höga resultat för 2023 vilket indikerar att medarbetarna trivs. Ett kommunövergripande arbete pågår för att tydliggöra vilken arbetsplatskultur Hässleholms kommun står för. Det ska bidra till både medarbetar- och ledarutveckling och stärka kommunens varumärke som arbetsgivare.
För att fler deltidsanställda ska gå över till att arbeta heltid krävs aktiva insatser. Omsorgsförvaltningens pilotprojekt där olika verksamhetsområden gått ihop och också anpassat schemaläggningen, har visat sig vara framgångsrikt.
Ekonomiskt resultat och ekonomisk prognos
Kommunens ekonomi för 2024 präglas av ett negativt resultat, hög låneskuld och minskad soliditet, samtidigt som vissa avvikelser från budget ger förbättringar. Årets prognos visar på ett underskott på -18,3 miljoner kronor. Då är avkastningen på pensionsmedlen på 109,7 miljoner kronor inräknad. Kommunens balanskravsresultat beräknas till -14,6 miljoner kronor, efter att 93,0 miljoner kronor tas från resultatutjämningsreserven.
Kommunens soliditet förväntas minska från 56,5 procent till 53,3 procent. Nämnderna prognostiserar ett underskott på -7,3 miljoner kronor, där omsorgsnämnden och socialnämnden står för de största underskotten till följd av höga kostnader för inhyrda sjuksköterskor samt ökade placeringskostnader för barn och unga.
Årets investeringar uppgår till 471 miljoner kronor, vilket är 28 miljoner lägre än budgeterat, främst på grund av fördröjda projekt. Självfinansieringsgraden för investeringar väntas vara 11 procent.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?
Dela sidan
Uppdaterad: